Utbrent og lei? Slik fant vi frihet på reise.
Last Updated on 08/03/2025 by asia4five

The Universe must be really tired of fighting my stubborn heart
– Aurora Raine
Når alt som kan gå galt, går galt

Det er utrolig at vi faktisk kom oss på denne reisen, for alt som kunne gå galt, gjorde nettopp det. Vi visste at drømmen om frihet, det å bryte opp fra hverdagen og dra til Asia kom til å kreve planlegging og innsats, men vi hadde aldri forestilt oss hvor mange utfordringer som skulle dukke opp før avreise. Det var som om universet hadde bestemt seg for å teste oss på det meste før vi fikk pakket sekkene.
Høsten da alt ble for mye

Jobb, studier og familie – et konstant kappløp
Først var det meg. Hele høsten 2023 føltes det som om jeg vasset i sirup – alt var så tungt. Full jobb som var krevende, deltidsmasterstudiet som jeg skulle ønske aldri var påbegynt, mamma til tre kids/ungdommer som alle hadde sitt, konfirmasjon, kjøring, oppfølging… – det var mye!
Sykdomsbeskjeden som forandret alt
Og så kom sykdomsbeskjeden i familien: Kreft. Sånne nyheter er som å få et teppe revet bort fra under deg. Midt i all vår egen uro og stress, ble dette en påminnelse om hvor skjørt livet er.
Det ble for mye.
Da kroppen sa stopp
Jeg kjente det lenge før det skjedde – kroppen som strammet seg, hodet som aldri fikk hvile, søvn som ble avbrutt av tanker som ikke ville slippe taket. Likevel presset jeg meg videre. Det var alltid noe mer å gjøre, noen flere oppgaver å krysse av, noen flere krav å møte.
Til slutt sa kroppen stopp.
Det var ikke bare tretthet – det var en lammende utmattelse. Hjertet hamret selv når jeg satt stille, hodet føltes tungt og tomt på samme tid, og selv de enkleste avgjørelsene ble en kamp. Noen dager gråt jeg uten å vite hvorfor. Andre dager føltes alt numment.
Å akseptere at jeg måtte gi slipp
Det å innse at jeg måtte gi opp kontrollen, at jeg ikke klarte mer – det var det verste. For hvem var jeg uten å prestere? Uten å være den som alltid stilte opp? Jeg slet med å akseptere at kroppen min sviktet meg, at den jobbet mot meg på så mange måter.
Sykemeldingen var både en lettelse og en sorg. Jeg trengte den, men samtidig føltes det som et nederlag. Jeg, som alltid hadde mestret, klarte plutselig ikke hverdagen.
Det tok tid å forstå at utmattelse ikke er svakhet, men et signal. En beskjed fra kroppen om at nok er nok.
Dødsfall, renoveringskaos og et budsjett som sviktet

Sjokket i utleieleiligheten
Dagen etter 17. mai døde leietakeren vår i utleieleiligheten. Denne mannen hadde vært en del av huset siden vi kjøpte det fem år tidligere. Det var et sjokk. Det ble med ett veldig stille i huset.
Død og sykdom ga oss også en kraftig oppfordring om hvorfor vi måtte reise. Livet kan endre seg på et øyeblikk, og jeg ville ikke utsette drømmene mine lenger.
Fra småoppussing til totalrenovering
Før vi kunne dra, måtte vi klargjøre leiligheten for nye leietakere. Vi trodde dette ville være en enkel jobb – en liten oppfriskning, kanskje litt maling, en grundig vask. Men da vi først begynte å rydde ut, oppdaget vi at vi sto overfor en langt større utfordring enn vi hadde forutsett.
Leiligheten måtte totalrenoveres. Bak møbler og tepper skjulte det seg vannskader som hadde gått dypere enn vi ante. Det var råte i treverket, mugg i veggene – en eim av fuktighet vi ikke hadde lagt merke til før, men som nå virket umulig å ignorere.
Haakon i full beredskap
Haakon måtte trå til for fullt. Han ble kastet inn i en kamp mot tid og budsjett. Han koordinerte håndverkere, fikk inn elektriker og rørlegger, og jobbet døgnet rundt for å sikre at alt skulle bli ferdig i tide. Han sparklet, malte, skrudde og bar – en konstant kamp mot klokka.
Økonomisk usikkerhet og søvnløse netter
Samtidig sildret det jevnt og trutt ut av kontoen. Hver eneste regning, hver eneste ny uforutsett kostnad var en påminnelse om hvor stramt budsjettet allerede var.
Budsjettspøkelsene holdt oss våkne om nettene – kunne vi egentlig gjennomføre denne reisen? Ville vi rekke å få nye leietakere på plass i tide? Ville vi stå der på avreisedagen med et hus som fortsatt sto tomt og spiste av økonomien vår?
👉 Les mer om budsjetter, hvordan vi tok valget og planlegging her
Det siste hinderet – og endelig frihet

Å leie ut hoveddelen av huset
Og så var det hoveddelen av huset. Den måtte også leies ut. Alt måtte klaffe perfekt: Renovering av utleiedelen, nye leietakere der, kontrakter på plass for hoveddelen, pakking, flybilletter – som ikke var refunderbare.
Vi kunne ikke utsette reisen, men verden virket fast bestemt på å teste oss helt til siste sekund.
Med sekker på ryggen og boardingkort i hånda
Det var kaotisk. Det var utmattende. Men til slutt, etter uker med stress, fysisk slit og søvnløse netter, kom vi i mål. Leiligheten var klar, ny leietaker kom seilende på en fjøl akkurat når vi trengte henne som mest, og signerte kontrakten.
Vi sto med sekker på ryggen og boardingkort i hånda. Det føltes surrealistisk. Vi hadde ikke rukket å glede oss, vi var for slitne til å kjenne på spenning – men vi hadde klart det.
Denne reisen betyr mer enn vi kan forklare

Det føltes som om hele verden jobbet imot oss. Vi var slitne, både mentalt og fysisk. Men samtidig var det en besluttsomhet i oss – en vilje til å komme oss av gårde uansett hva som skjedde.
Denne reisen var blitt et symbol på noe større for oss.
Frihet.
Tid til familien.
En sjanse til å finne tilbake til oss selv.
Og på et eller annet vis klarte vi det. Vi fikk inn nye leietakere, fikk papirarbeidet på plass, og vi pakket backpacker-sekkene våre.
Det var så vidt det gikk, og da vi sto der med boardingkortene i hånda – hadde vi ikke rukket å glede oss. Vi var slitne. Utslitte. Men fulle av håp.
Når alt butter imot – finn en vei fremover
Denne reisen er mer enn bare en tur. Det er beviset på at selv når alt butter imot, kan man finne en vei fremover hvis man er bestemt nok.
Og det er jeg evig takknemlig for.

KATEGORIER
FØLG OSS LIVE
HVEM ER VI

Vi er familien Mjaatvedt, en eventyrlysten gjeng på fem som fulgte drømmen, sa opp jobbene, pakket sekkene og la ut på et år med backpacking gjennom Asia. Med oss på reisen har vi tre barn i alderen 10 til 16 år, hjemmeskole i bagasjen og en stor lidenskap for å utforske nye kulturer, smaker og steder utenfor allfarvei.
Gjennom Asia4five deler vi våre erfaringer, reisetips og innsikt for å inspirere andre til å reise mer – enten det er på kortere ferier eller større eventyr. Vi skaper personlige reiseguider, praktiske tips og ærlige blogginnlegg for å gjøre reisen din enklere og mer minnerik.
Bli med oss på reisen! 🚀🌍
Innlegg sortert på emner
avreise bangkok Bangkok med barn Chatuchak frihetens pris Hjemmeskole på reise Jobb og permisjon leve ut drømmen luksus i bangkok nana square Opplevelser i Bangkok Pakking til langtur Reisebudsjett Reise med barn skeptisk familie Thailand trafikk Tørre å ta steget utbrent vi kom oss avgårde Visum og reisedokumenter