I bangkok med barn nyter en familie et måltid med utsikt over Wat Arun i solnedgangen i Bangkok.

Bangkok med barn – vår første uke på reise

Last Updated on 06/03/2025 by asia4five

Familie på nattmarked med fargerike lanterner og livlig bakgrunn
Kveldsvandring gjennom Bangkoks pulserende natteliv – et fascinerende kaos av lys, lyder og gatekultur

«One night in Bangkok»

… “makes a hard man humble”. Oh yes, vi kan skrive under på det. Bangkok med barn er ikke for de sarteste sjelene. Det er en by som sluker deg hel, tygger deg i filler og spytter deg ut igjen – forvirret, svett og totalt overveldet. Vårt første møte med Asia var alt annet enn mildt. Ikke bare den altoppslukende heten som snek seg inn i porene og gjorde klærne klissvåte. Ikke bare kaoset av lyder, lukter, trafikk og mas. Bangkok traff oss som en murvegg. 

Kaotiske Sukhumvit – velkommen til galskapen

Å gå nedover fortauet i Sukhumvit er en sanseeksplosjon. Curry og durian i en skitten symfoni med kloakklukt. Blinkende neonskilt som lover alt og ingenting. Madam. Sir. Look here. Very cheap. Og konstant, øredøvende tuting. Velkommen til galskapen. 

Kaotisk, en million inntrykk, alle sanser aktivert. (2. september, 2024)

Jetlag og langsom reise

Det var ikke utelukkende negativt – men det var intenst. Denne byen er intens! Jetlagen traff oss i tillegg hardt, noe som gjorde at vi tok de første dagene av backpacker-eventyret vårt i snegletempo. I stedet for å stresse rundt for å se alt byen hadde å tilby, prøvde vi å senke skuldrene. Vi var fast bestemt på å reise langsomt og gi slipp på FOMO: frykten for å gå glipp av noe. Målet med reisen vår var aldri å krysse av attraksjoner på en sjekkliste, men å gi oss selv følelsen av frihet til å gjøre akkurat det vi hadde lyst til – hele veien. 

Bangkok – byen som gir og tar

En uke her var nok, kanskje mer enn nok. Vi reiser gjerne tilbake, men neste gang skal vi lande mykere, akklimatisere oss før vi kaster oss ut i storbykaoset. Bangkok gir like mye som den tar – og det gjelder å være forberedt.

Bleik, trøtt i trynet og rett fra Norvei (28. august, 2024) 

“Keep It Together” – Familieliv i kaos

Bangkok var vår første skikkelige test som reisende familie. Jetlag, varmesjokk og konstant inntrykksoverbelastning gjorde oss uutholdelige for hverandre. Småkrangling ble normen, og humøret svingte like voldsomt som temperaturen. På toppen av det hele var en av ungene og jeg småsyke, så det ble en tøff start.

Marerittet i Chinatown

Noen utflukter blir uforglemmelige av helt feil grunner – og vår tur til Chinatown i Bangkok ble et aldri så lite mareritt.

Gateliv i Chinatown, Bangkok med tradisjonelle kinesiske skilt og travel trafikk. Familie på reise opplever den livlige atmosfæren
Travel gate i Chinatown, Bangkok, med tradisjonelle kinesiske skilt, tett trafikk og en pulserende atmosfære.

En kamp mot varmen

Det var over 30 grader, men føltes som om vi ble sakte stekt levende der vi manøvrerte oss mellom matvogner, gullsmedbutikker og en kakofoni av lukter, lyder og blinkende neonskilt i rødt og gull. Chinatown var akkurat så kaotisk og fascinerende som vi hadde forestilt oss – men midt i mylderet skjedde det som ikke burde skje. Plutselig ble en av gutta våre skikkelig dårlig. Kvalm, svimmel, hodepine – kanskje et snev av solstikk, kanskje varmen kombinert med alle sanseinntrykkene.

Tradisjonelle asiatiske håndvifter i forskjellige farger og mønstre, sammen med dekorative lykkekatter, utstilt på et marked i Chinatown, Bangkok
Et marked i Chinatown, Bangkok, fullt av fargerike håndvifter med vakre mønstre og klassiske lykkekatter som symboliserer hell og velstand.

Panikken steg. Vi måtte finne et sted med aircondition, NÅ. Men selvfølgelig, når du trenger en svalende kafé eller restaurant, er det som om byen konspirerer mot deg. Vi hastet av gårde, men overalt var det bare flere boder, mer folk, mer kaos. Det føltes som vi gikk i evigheter, mens vi kjempet oss gjennom trange fortau med damp sivende opp fra ristene, omveier rundt veiarbeid, gateselgere som ropte etter oss, og lukten av fritert mat som slo mot oss fra alle kanter.

Redningen – aircondition og iskald drikke

Akkurat da vi trodde vi ikke orket mer, fikk vi øye på et lite spisested med en stor frittstående aircondition stående på gulvet.. Vi stormet inn, bestilte det kaldeste de hadde, og sank ned i stolene våre som om vi hadde unnsluppet en slagmark. Iskalde drikker i hendene, en pustepause fra Bangkoks heteste kaos – og sakte, men sikkert fikk vi pusten tilbake.

“I Want It That Way”: Mat til besvær

Mat ble også et uventet problem. Til tross for alle samtaler på forhånd om å “være åpne for lokalmat”, ville barna helst ha burgere, pizza og nachos. Og Bangkok leverer – mot en høyere pris enn vi hadde sett for oss. Det gikk fort opp for oss at matbudsjettet måtte oppskaleres. Heldigvis ble vi mestere i å finne restauranter via Google Maps.

Breakfast Story – frokostfavoritten

En frokosttallerken med pannekaker, eggerøre, bacon, stekte poteter, sirup og frisk frukt, servert på Breakfast Story i Bangkok.
Familien på langreise elsket å starte dagen på Breakfast Story i Bangkok, med en deilig frokost bestående av pannekaker, eggerøre, bacon og fersk frukt

Favoritten vår falt på Breakfast Story. Her ble vi gjengangere både til frokost og lunsj. Brunsj på Breakfast Story er et must for frokostelskere i Bangkok! Denne populære kjeden har flere restauranter spredt rundt i byen, så det er enkelt å finne en i nærheten. Her kan du starte dagen med en skikkelig amerikansk frokost – tenk luftige pannekaker dynket i lønnesirup, sprø og gyllen French toast eller perfekt tilberedte egg i akkurat den stilen du foretrekker, enten det er rennende eggeplommer eller en fluffy omelett. Porsjonene er store, smaken er himmelsk, og du går garantert derfra god og mett – kanskje til og med klar for en liten middagslur etterpå!

Thaimat og nye smaker på Home Cafe Tha Tien

Home Cafe Tha Tien ble vår første skikkelige introduksjon til thaimat – og for en start! Etter å ha trasket rundt i Bangkok i varmen, fant vi denne lille perlen like ved noen av byens største severdigheter. Her ble vi møtt av superhyggelig personale og en meny full av klassiske retter som pad thai, grønn curry og tom yum suppe. Alt var laget med ferske ingredienser og hadde akkurat den intense smaken vi hadde håpet på. En hjemmekoselig, avslappet atmosfære gjorde det til et perfekt sted å lande etter kaoset i storbyen. Dette stedet ga oss smaken på mer – bokstavelig talt!

Bully’s Bangkok – vårt faste henge-ut-sted

I Bangkok med barn ble Bully's Bangkok med tradisjonelle vestlige retter redningen for kresne barn
Nok en smakfull middag på Bully’s Bangkok. Gode matopplevelser og familiekos i hjertet av Thailand.

Bully’s Bangkok ble vårt faste henge-ut-sted i Bangkok, og det hjalp selvfølgelig at restauranten lå rett over gaten fra der vi bodde. Vi spiste middag her to ganger, og ellers stakk vi ofte innom for å spille biljard, se fotballkamp eller bare ta en øl.

Dette stedet leverer solide måltider, spesielt hvis du er ute etter saftige biffer, smakfulle burgere og en avslappet atmosfære. Store porsjoner, skikkelig bra kjøtt og en laidback setting med sportsbar-vibes gjorde at vi trivdes ekstra godt her.

Entrecôte, saftige cheeseburgere og Texmex-retter var blant favorittene våre. Prisene varierer – biff starter på rundt 200,-, mens en klassisk Pad Thai kan du få fra 60,-. Og mens vi ventet på maten? Perfekt tid for en runde med biljard! Da var minsten i himmelen.

En uventet perle – View ARUN Restaurant & Bar

Ofte er det nettopp det uforutsette som blir de beste opplevelsene – og View ARUN Restaurant & Bar er et perfekt eksempel på det. Vi snublet over denne perlen etter å ha trasket litt for lenge langs elvebredden, slitne og sultne, og endte opp med en av de beste matopplevelsene i Bangkok.

Med panoramautsikt mot det spektakulære Wat Arun, spesielt magisk ved solnedgang, fikk vi ikke bare et fantastisk måltid, men også en uventet, minneverdig kveld. Noen ganger er det de disse øyeblikkene, som bare på magisk vi skjer, som virkelig setter seg fast – og dette ble definitivt et av dem!

En familie på fem nyter et måltid med utsikt over Wat Arun i solnedgangen i Bangkok.
Dinner with a view: God mat kombinert med en fantastisk utsikt over Wat Arun i solnedgangen.

“Take Me to the River” – En Magisk Kveld i Bangkok

I vår jetlag og reiseboble klarte vi å få med oss en passe mengde av typiske Bangkokattraksjoner som tempelet Wat Pho. Dette var mitt første tempelmøte i Asia og jeg sier: Flere templer? Ja, takk! Templer er ikke bare bygninger – de er historier hugget i stein, levende tradisjoner og speilbilder av kulturer som strekker seg over århundrer. Å se kun ett er som å lese én side av en bok og tro du kjenner hele historien. Om du ikke forstår historien er det ikke så rart, du har jo bare lest en side.

Hvert tempel har sin egen sjel: noen vibrerer av liv med røkelse og messende munker, mens andre ligger stille som tidskapsler fra en svunnen æra. Jo flere du ser, desto mer ser du nyansene – i arkitekturen, i symbolikken, i hvordan troen lever videre. Og kanskje, i et øyeblikk mellom røkelse og stein, forstår du litt mer enn dagen før. Så for meg var dette tempelbesøket helt magisk. 

Wat Pho – vårt første tempel

En ung mann står med armene utstrakt foran en imponerende stupa ved Wat Pho i Bangkok. Stupaen er rikt dekorert med fargerike mosaikker og har en høy, spiss topp.
Besøk ved Wat Pho, en av Bangkoks mest kjente templer, kjent for sine vakre stupaer og den enorme liggende Buddha-statuen.

Wat Pho er hjemmet til den gigantiske liggende Buddhaen, som strekker seg hele 46 meter i lengde. Dette tempelet er ikke bare imponerende og ærefryd, men også et sted for avslapning og velvære. Wat Pho er nemlig kjent som fødestedet for tradisjonell thai-massasje, og inne på tempelområdet finner du Wat Pho Thai Traditional Medical and Massage School, hvor erfarne terapeuter gir massasje av høy kvalitet. Dette måtte selvsagt prøves, og hele familien på fem bestilte hver sin tradisjonelle thai-massasje. Kommentaren etterpå fra kidsa var: “Dette var veldig veldig digg”. Til og med 10-åringen syntes det var himmelsk. 

Shopping, markeder og templer

Vi besøkte selvsagt de massive kjøpesentrene og et av verdens største markeder: Chatuchak helgemarked. Wat Arun så vi from a far, og neste gang vil vi prioritere å besøke dette tempelet for en nærmere titt, i solnedgang kanskje. 

To smilende gutter foran røde Ferrari-biler på en utstilling i et kjøpesenter i Bangkok.
Ferrari-utstilling i et luksuriøst kjøpesenter i Bangkok, der eksklusive biler tiltrekker seg oppmerksomhet.

Langhalebåttur – en annen side av Bangkok

Langhalebåtturen i Bangkok ble et av de mest minneverdige øyeblikkene våre. Det var noe helt spesielt med å se byen fra elven i det gylne lyset før solnedgang. Vi gled sakte bortover det brusende vannet, mens den lange, smale båten med sin karakteristiske påhengsmotor skar gjennom elven. Langs breddene utspilte det seg en helt annen side av Bangkok enn den vi hadde sett fra gatene – en verden av gamle trehus på påler, små templer med røkelse som steg til værs, og markedsboder som strakte seg ut over vannet.

Vi passerte travle brygger der lokale hoppet av og på elvebåtene. Fiskerne sto balansert på smale båter og kastet ut nettene sine. Kapteinen svingte inn til en liten kai der en kvinne og en liten gutt sto og ventet. De vekslet noen ord med ham, før gutten snudde seg mot oss og vinket med et sjenert smil. Kapteinen fisket så frem et helt brød fra en pose, holdt det opp et øyeblikk som om han visste hva som skulle komme, og kastet det ut i vannet.

Det som skjedde etterpå var nesten surrealistisk. Plutselig kokte elven av hundrevis av fisk – ikke småfisk, men store, sprellende skapninger som sloss om smulene. Vannet bruste av glinsende skjell og voldsomme bevegelser, mens vi satt måpende og så på. Kvinnen og gutten på kaien fulgte også fascinert med, som om de hadde sett det utallige ganger før, men aldri mistet gleden over det. Eller kanskje de moret seg over vår glede. Minsten vår var i ekstase over synet, og for ham ble dette utvilsomt et av de største høydepunktene på hele turen.

Det krydde av fisk i elven Chao Phrayas.

Et liv langs elven

Da vi nærmet oss små sidekanaler, ble det enda mer intimt. Her, i de såkalte klongene, bodde folk i hus bygget rett over vannet, med trapper som ledet ned til elven der de vasket klær, badet eller bare satt og nøt kveldsluften. Kontrasten mellom det enkle livet her og de skinnende skyskraperne vi kunne skimte i horisonten var slående.

Magisk solnedgang over Wat Arun

Idet solen begynte å synke, fikk himmelen et oransje og rosa skjær, og byens lys reflekterte seg i vannet. Vi passerte templer som glødet i det siste dagslyset, og lyden av bønnerop og klokkeklang blandet seg med den jevne duren fra båtmotoren. Wat Arun, med sin imponerende hvite stupa, lyste opp langs elvebredden – en magisk silhuett mot den mørknende himmelen.

Det var en opplevelse som ga oss følelsen av å være tett på Bangkok på en helt spesiell måte. Langhalebåtturen viste oss en side av byen vi ikke ville sett fra asfalten, og det var verdt hver eneste baht.

Gruppebilde med en smilende langhalebåt-kaptein og reisefølge på en brygge i Bangkok.
Kapteinen gjorde langhalebåtturen til en minnerik opplevelse på Chao Phraya-elven i Bangkok.

“Danger Zone: Tuk-Tuk Adrenalin Rush og annen transport”

Vi måtte selvsagt prøve de mye omtalte tuk-tukene i Bangkok. Dette var ikke for de faint of heart – eller kanskje det var fordi dette var vår første opplevelse med Thailands heller avslappende forhold til trafikksikkerhet. Vi kastet oss inn i det lille, skranglete kjøretøyet, grep tak i alt vi kunne finne, og holdt pusten idet sjåføren vrengte ut i det kaotiske trafikkbildet. Lys blinket, motorsykler suste forbi på begge sider, og bussene dundret gjennom gatene som om de eide dem. Vi var livredde – hele gjengen. Det ble en tur fylt med skrekkblandet fryd, latter og et snev av eksistensiell krise.

Vi tok det med et smil, men det ble med den ene turen i Bangkok. Trafikken her er mer kaos enn system, og Thailand er faktisk et av de landene i verden med flest trafikkulykker per år. Den norske regjeringen advarer til og med reisende om risikoen. Og vår opplevelse? Jo da, vi kan bekrefte at det skjer mye gruff på veiene. En velkjent lyd i Bangkok er nemlig sirener fra ambulansene – en konstant bakgrunnsmelodi til byens ellers så pulserende liv.

Er det trygt? Trafikksikkerhet i Thailand

Bare det å krysse gaten føltes som et adrenalinfylt spill. Alle som har besøkt Thailand husker den første gangen de som noobs prøvde å krysse en vei – stressnivået gikk i taket. Fremdeles får vi et snev av panikk når vi setter en fot ut i gata her i Asia, men etter hvert lærer du deg rytmen, finner en slags selvsikkerhet og mestrer det. Eller du gjør det enkleste: Følger etter de lokale og håper på det beste.

Hvordan vi kom oss rundt i Bangkok

Vi benyttet oss av de grønne og gule taxiene som det finnes flust av i Bangkok, spesielt når vi skulle litt lenger av gårde, eller BTS Skytrain når det var mer praktisk og stoppene lå i nærheten av severdighetene vi ville se.

I starten var vi ganske noob i Bangkok og gjorde ting på den «gamle måten» – praiet en taxi, forhandlet om prisen, og håpet at sjåføren ikke tok en altfor kreativ rute. Det funket greit, men var også litt slitsomt, særlig når vi måtte argumentere for at vi faktisk ikke ønsket en «special tour» eller et tilfeldig stopp på en skredderbutikk.

Den geniale appen vi skulle ønske vi oppdaget før

Først en av de siste dagene i Bangkok oppdaget vi hvor genialt Grab-appen egentlig var. Med den slapp vi pruting, kunne bestille bil med noen få tastetrykk, og sjåføren visste nøyaktig hvor vi skulle uten forvirring. Det sparte oss for en del frustrasjon – og ikke minst unødvendig gåing i den trykkende varmen. Samtidig merket vi hvor lat man blir av å ha en bil klar til enhver tid.

Plutselig fristet det ikke like mye å ta den korte spaserturen til nærmeste BTS-stasjon når vi kunne bli kjørt dør til dør for en billig penge. Sånn sett var det kanskje like greit at vi ikke oppdaget Grab før mot slutten av oppholdet – ellers hadde vi sannsynligvis kjørt overalt, selv når det egentlig ikke var nødvendig, og så hadde vi gått glipp av mulighetene som lå i å spasere nedover disse viltre gatene.

To ungdommer i en tuk-tuk med fargerike lys i Bangkok.
Første tur i tuk tuk var skremmende! Føltes som nær-døden-opplevelse

“It’s Raining Men”: Ladyboys og mindre fornøyde gutter

Et show utenom det vanlige

Selv om Thailand er kjent for sine spektakulære ladyboy-cabareter, hadde vi ikke helt visst hva vi gikk til da vi booket billetter til Golden Dome. Showet var utvilsomt storslått, med blendende kostymer, imponerende koreografi og en innføring i både thailandsk historie og popkultur – alt pakket inn i en god dose humor.

For oss voksne var det en morsom og fascinerende opplevelse, men for guttene våre på 10 og 13 år ble det en litt annen opplevelse. De syntes det ble i overkant kleint med de mange dristige kostymene, overdrevne bevegelsene og småfrekk humor. Det var rett og slett litt for mye pupper og fjas for dem, og vi så fort at de sank lenger og lenger ned i stolene sine, tydelig ukomfortable.

Vi andre tre, derimot, lot oss rive med og koste oss. Det var en fest av glitter, fjær og showbiz-glamour, og vi lo godt av de overdrevne mimikkene og de teatralske numrene. Det er ingen tvil om at disse artistene er dyktige – både som dansere og entertainere – og vi dro derfra med et stort smil. Guttene? Vel, de var mest fornøyde med at showet var over. 

Familie foran Golden Dome-showet i Bangkok sammen med to kabaret-artister.
Golden Dome-showet i Bangkok, et kjent kabaret-show med imponerende kostymer og opptredener.

“Thunder”: Regntid i Bangkok fra vestlendingenes perspektiv

Vi besøkte Bangkok i august, midt i regntiden, og fikk virkelig oppleve værkreftene på sitt mest ekstreme. Vi snakker heftige – faktisk de verste vi noensinne har opplevd – lyn- og tordenbyger, spesielt på kveldstid.

Når regnet først kom, var det ikke snakk om noen smådrypp eller lett duskregn. Nei, himmelen åpnet seg fullstendig, og på fem sekunder var vi klissvåte, helt inn til beinet. Paraplyene vi skaffet oss hjalp litt, men når vannet kommer fra alle kanter, inkludert nedenfra etter at gatene forvandles til små elver, har man ikke en sjanse.

Vestlendingene i oss trodde vi var godt rustet for “the rainy season”, men Bangkok-bygene spilte i en helt annen liga – dette var next level shit. Heldigvis var det like raskt over som det begynte, og få minutter senere var det som om ingenting hadde skjedd, bortsett fra at vi etterlot små innsjøer der vi gikk, og skoene våre skvulpet ved hvert eneste skritt.

Overlevelsestips for regntiden

Om du planlegger å besøke Bangkok i regntiden, er det et par ting du bør være forberedt på:

  • Ta med lett regntøy – eller kjøp en billig poncho på 7-Eleven. Paraply kan funke, men vinden tar lett tak i dem, så invester i en litt kraftig paraply.
  • Bruk sandaler – hvite joggesko vil ikke overleve denne sesongen.
  • Planlegg dagene smart – legg utflukter og gåturer til formiddagstid, da de verste bygene ofte kommer på kvelden.
  • Vurder alternative reisemåneder – Hvis du vil unngå regnværet, er perioden november–februar mer behagelig med kjøligere temperaturer og mindre nedbør. Skuldersesongen fra mars – oktober er tørr, men fryktelig varm. 

Når det er sagt, har regntiden sin egen sjarm. Byen blir grønnere, luften friskere, og det er færre turister. Du kan også gjøre de beste kuppene på hoteller. Dessuten er det ganske fascinerende å se hvordan Bangkok bare fortsetter som vanlig, til tross for at gatene nærmest forsvinner under vann i noen minutter. For oss ble det en opplevelse vi sent vil glemme – og det sier litt når det kommer fra vestlendinger. 

“Something to Remember”

Bangkok ble uken hvor vi fant fotfeste, fikk oss en reality check og sakte, men sikkert innså hva den nye hverdagen vår ville innebære. Det var frustrasjon og opplevelser i skjønn forening, men på tross av alt sitter vi igjen med minner som er brent fast i hukommelsen. 

Bangkok tok kanskje pusten fra oss, men vi reiste videre med en visshet: Vi kunne klare dette – og Bangkok: Vi kommer tilbake!

5 TIPS: Slik unngår du å gjøre våre «feil» i Bangkok

Første gang i Bangkok? Da må du være obs på turistfellene! Selgerne ser på lang avstand at her kommer det ferskt blod, som betyr lettlurte turister. 

Men frykt ikke – her er våre beste tips for å unngå å bli svindlet:

ALLTID avtal pris på forhånd

Tuk-tuk, massasje, markedsvarer? Før du sier ja – avtal pris! Ellers risikerer du en skyhøy regning.

ALDRI ta vanlig taxi, bruk en app (Grab/Bolt)

Dropp taxiene som nekter å bruke taksameter. Bestill heller via Grab eller Bolt for en trygg og fast pris.

PRUTING er et must!

Prisen på «gaten» er alltid overpriset! Start lavt, prut hardt og gå hvis de ikke gir seg. Det funker!

IT’S CLOSED-SCAM!

Hvis noen sier at ditt planlagte stopp eller utflukt er stengt, IKKE tro på det! De vil bare lure deg til en overpriset tur.

SE OPP! Bangkok-trafikken tar ikke hensyn

Overgangsfelt? Bare til pynt. Bruk gangbroer eller trafikklys om du vil komme helskinnet over veien.

Med disse tipsene i bakhodet kan du nyte Bangkok uten å føle deg lurt! God tur! 🌟🌄

KATEGORIER

FØLG OSS LIVE

HVEM ER VI

Familie poserer med to kameler på en sanddyne under en blå himmel.

Vi er familien Mjaatvedt, en eventyrlysten gjeng på fem som fulgte drømmen, sa opp jobbene, pakket sekkene og la ut på et år med backpacking gjennom Asia. Med oss på reisen har vi tre barn i alderen 10 til 16 år, hjemmeskole i bagasjen og en stor lidenskap for å utforske nye kulturer, smaker og steder utenfor allfarvei.

Gjennom Asia4five deler vi våre erfaringer, reisetips og innsikt for å inspirere andre til å reise mer – enten det er på kortere ferier eller større eventyr. Vi skaper personlige reiseguider, praktiske tips og ærlige blogginnlegg for å gjøre reisen din enklere og mer minnerik.

Bli med oss på reisen! 🚀🌍

Innlegg sortert på emner

avreise bangkok Bangkok med barn Chatuchak frihetens pris Hjemmeskole på reise Jobb og permisjon leve ut drømmen luksus i bangkok nana square Opplevelser i Bangkok Pakking til langtur Reisebudsjett Reise med barn skeptisk familie Thailand trafikk Tørre å ta steget utbrent vi kom oss avgårde Visum og reisedokumenter

Similar Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *